Klinikkens gode råd til dig, der lider af tandlægeskræk
- Erkend og accepter din tandlægeskræk. Det er ikke flovt. Og du er ikke alene. Mange har det præcis som dig. Faktisk er op mod 40 % af den danske befolkning i større eller mindre grad nervøse for at gå til tandlæge. Heraf er de 10 % så bange, at de helt undlader at sætte sig i tandlægestolen. Denne svære grad af tandlægeskræk kaldes odontofobi. Tandlægeskræk den næsthyppigste form for forbi og er kun overgået af højdeskræk.
- Find en tandlæge du har tillid til. Det gælder såvel tandlægefagligt som menneskeligt. Det er afgørende, at du føler dig i trygge hænder.
- Vi anbefaler, at man som tandlægeskræk patient kommer til de regelmæssige eftersyn. Dette er ikke blot af tandlægefaglige årsager, men også fordi det mentalt og psykologisk er nemmere, end hvis der går (for) lang tid mellem dine besøg. Desuden giver det dig en tryghed for, at der bliver taget hånd om eventuelle tandproblemer, inden disse har vokset sig store. Det er et faktum, at tidlig diagnostik og behandling medfører bedre prognose, kortere tid i tandlægestolen og en billigere tandlægeregning.
- Overhold dine aftaler om tandbehandling. Undgå at aflyse dine aftalte tider. Jo hyppigere man aflyser eller udsætter sin tandbehandling, desto sværere bliver det at møde op igen.
- Bed om lokalbedøvelse. Angst for tandbehandling er ofte udløst af en smerteoplevelse. Selv om den ubehagelige smerteoplevelse ligger mange år tilbage (måske i barneårene), kan den sidde dybt i kroppen. Er du bange for nåle, kan der påføres en lokalbedøvende creme på slimhinden, inden bedøvelsen gives.
- Søg information om den tandbehandling, du skal have udført. Angst skyldes ofte frygten for det ukendte. Ved at søge information om det ukendte, bliver dette afmystificeret og knap så angstprovokerende. Få din information fra gode, saglige kilder, som f.eks. her på vores hjemmeside eller på Tandlægeforeningens hjemmeside. På klinikken uddeler vi desuden brochurer, der i tekst og billeder beskriver de mest almindelige tandproblemer og tandbehandlinger.
- Tøv ikke med at spørge os. Her findes ingen dumme spørgsmål. Er der noget, du ikke forstår, så spørg din tandlæge eller tandplejer. Vores klinikassistenter eller receptionister vil ligeledes også kunne være dig behjælpelig i mange situationer. Det er vores fornemmeste opgave, at du altid føler dig velinformeret. Det er velkendt, at man har sværere ved at huske information, hvis man er bange eller nervøs. Du er altid velkommen til at ringe til klinikken, hvis du er blevet i tvivl om noget, efter du har forladt klinikken.
- Fortæl os hvad du er bange for og hvorfor. Det gør det nemmere for os at tage hensyn til dine individuelle behov. Dermed kan vi gennemføre tandbehandlingen så hensynsfuldt og skånsomt som muligt. Medbring eventuelt en lille liste ved dit første besøg, der beskriver hvad du er bange for, og hvad du forventer dig af din behandler. Så glemmer du ikke noget pga. nervøsitet, og listen kan fungere som udgangspunkt for en samtale om, hvordan vi bedst tager os af dig.
- Mød veludhvilet og afstresset op til tandbehandling som muligt (Vi ved godt, at nogle sover dårligt i nætterne op til deres første besøg). For mange er det en fordel at få en tid om morgenen eller formiddagen, så de ikke er nervøse hele dagen inden konsultationen.
- Tag gerne din telefon eller lign. samt høretelefoner med til behandlingen, så du kan lytte til musik. Alternativt kan du afspille sessioner med afspændingsøvelser eller åndedrætsøvelser og gerne have øvet dig på disse derhjemme inden behandlingen på klinikken.